Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Veldonderzoek beschermde dieren tot september 2024

De gemeente laat van half april tot september 2024 veldonderzoek doen naar beschermde dieren in 3 buurten van Muiden, Muiderberg en Naarden. Inwoners uit de 3 buurten krijgen een brief van de gemeente.

Waarom de gemeente veldonderzoek laat doen

Als u iets verandert aan uw huis of tuin, dan kunt u kwetsbare planten en dieren storen of zelfs doden. We willen diersoorten die in huizen en andere gebouwen wonen beschermen. Maar we willen ook dat het isoleren en verduurzamen van huizen en gebouwen in onze gemeente door kan gaan. Daarom laten we onderzoeken welke soorten dieren wonen en rusten in de gebouwen in onze gemeente. Zodat we hiermee rekening kunnen houden en er natuurvriendelijk geïsoleerd kan worden.

In de Omgevingswet staat dat het verboden is om dieren te verstoren of nesten en verblijfplaatsen te beschadigen of vernielen. Iedereen moet zich aan deze wet houden om Nederlandse planten en dieren te beschermen.

Hoe het veldonderzoek gaat

Onderzoekers van RPS, RoyalHaskoningDHV en Stantec lopen en fietsen door de straten in 3 buurten van Muiden, Muiderberg en Naarden. Dat doen zij overdag en ook ‘s nachts. Want huismussen en zwaluwen zijn vooral bij zonsondergang actief bij de nesten. Vleermuizen vliegen rond die tijd naar buiten. Het is dus belangrijk dat de onderzoekers rondlopen als de schemering invalt. En wanneer het al donker is. Want dan zijn de meeste dieren actief.

Hoe u  onderzoekers herkent

De onderzoekers herkent u aan gekleurde hesjes met een bedrijfslogo erop. De onderzoekers blijven tijdens hun werk op openbaar terrein, zoals stoepen en wegen. Ook schijnen ze soms met zaklampen op de gevels.

Wanneer en waar onderzoek

Het veldonderzoek naar beschermde dieren start half april 2024 en gaat door tot september 2024. Het onderzoek moet in verschillende seizoenen gedaan worden. Daarom is de looptijd bijna een half jaar. Inwoners die in de buurt wonen waar het onderzoek gedaan wordt krijgen een brief van de gemeente.

Meer over natuurvriendelijk isoleren

Informatie over natuurvriendelijk isoleren vindt u op natuurvriendelijkisoleren.nl.

Vragen

Neem voor vragen over het veldonderzoek contact op met de stadsecoloog van de gemeente, via telefoon 035 207 00 00 (maandag tot en met donderdag, tussen 9.00 en 10.00 uur).