Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Meer biodiversiteit in groenstroken in Gooise Meren

Gemeente Gooise Meren gaat op bepaalde plekken in de gemeente minder maaien. Door minder te maaien zorgen we dat vogels, insecten en andere dieren plek hebben om te schuilen, verplaatsen, zich voort te planten en voedsel te verzamelen. Dat is goed voor de natuur, insecten en uiteindelijk ook voor de mens.

Minder maaien

De volgende velden of bermen gaan wij minder maaien:

Bussum

  • 2 bermen aan het begin van de Ceintuurbaan (vanaf de Brinklaan gezien)
  • Het grote grasveld aan het Prinses Margrietplantsoen (ter hoogte van huisnummers 1-56)
  • 3 bermen aan het begin van de H.A. Lorentzweg (vanaf de Ceintuurbaan gezien)
  • 3 stukken berm aan de Koekoeklaan ter hoogte van de Zwaluwlaan

Naarden

  • Het grasveld aan de Anna van Burenlaan ter hoogte van huisnummers 8-16
  • 3 bermen aan de Rijksweg, voor Rijksweg 81-93 en naast Churchillstraat 83
  • 2 bermen aan de Vaartweg voor huisnummers 88-104 en langs de speeltuin
  • 3 grasvelden langs de Hoofdgracht ter hoogte van Travers 1-13 en ter hoogte van Redan

Muiderberg

  • De berm langs de Googweg ter hoogte van het Kocherbos
  • 4 grasstroken aan de Nienhuis Ruijskade ter hoogte van De Maar en het Schoutenpad

Download de kaart (PDF, 8.7 Mb)

Vanaf nu gaan we deze grasvelden of bermen nog maar 1 of 2 keer per jaar maaien. Deze plekken worden dan een stuk kleurrijker en hoger. Soms maaien we een veld maar voor een deel. Voor de winter maaien we bijvoorbeeld niet het hele grasveld, maar laten we sommige stukken nog even staan. Zo kunnen insecten en andere dieren er schuilen. Wel zorgen we ervoor dat randen en uitzichthoeken gemaaid worden zodat ze goed begaanbaar en veilig blijven.

De berm wordt vanzelf een thuis voor vogels en insecten

Minder maaien zorgt ervoor dat er meer soorten bloemen gaan groeien. Over 5 tot 7 jaar hebben we een bloemrijke berm die het hele jaar insecten, vogels en andere dieren aantrekt. Dat is goed nieuws, want de afgelopen jaren zien we dat er steeds minder hommels, vlinders en zweefvliegen zijn. Deze soorten zijn nodig voor het bestuiven van planten en bomen. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook belangrijk voor ons eigen voedsel.

Gezonde natuur, gezonde mens

Met veel verschillende dieren en planten wordt de natuur sterker. Dat heeft veel voordelen voor de mens. Het leidt bijvoorbeeld tot minder overlast van bepaalde soorten, zoals de eikenprocessierups. Een natuurlijk evenwicht tussen verschillende soorten helpt om plagen en ziektes onder controle te houden.

Minder last van droogte

Een berm met veel planten helpt ook om water vast te houden in de bodem. Tijdens warme periodes profiteren we hiervan, omdat de grond minder snel uitdroogt en beplanting gezond blijft. Hierdoor hoeven we minder water te gebruiken. En als het veel regent, kan de berm ook meer water aan.

Door op een andere manier te maaien, zetten we een grote stap naar rijkere en gevarieerdere natuur. De komende jaren zullen we als gemeente daarom nog meer stappen zetten richting een omgeving met een hogere biodiversiteit.

Wat kunt u zelf doen?

Biodiversiteit begint al in uw tuin of op uw balkon. Om te kunnen groeien hebben populaties wilde bijen, vlinders of vogels meer nodig dan één bloemrijk veld. Iedere vierkante meter telt. Met een groene tuin, een groen dak een groene gevel, een groene erfafscheiding of een vijver in de tuin kunt u de natuur in de stad een handje helpen. Kijk voor inspiratie op duurzaam.gooisemeren.nl.